Korta koristkurser
Säsong 2
Norrbottens Körsångarförbund

Alviks blandade kör

Alviks blandade kör
Alviks blandade kör i februari 2017
Kontaktperson
Danielle M Åström
  Ordförande
Adress Tunastigen 10
973 44 Luleå
Mobil 070-529 34 04
Mejladress danielle.marklundhome.se
Webbplats Alviks blandade kör

Alviks blandade kör – Historik

Alviks blandade körÅr 1911 bildades en kör i byarna Alvik–Långnäs. Den bestod endast av män och var aktiv under flera årtionden, men upphörde så småningom och blev en vilande kör. På 1950-talet dök det upp en yngling i byn som troddes kunna leda manskören i en nystart. Det var den 18-årige Folke Johansson som blev mans­körens ledare så länge den var aktiv, i ca 40–50 år tills den lades ned på grund av hög ålder på kör­med­lemmarna och svårigheter med nyrekrytering.

I början av 1970-talet startades också en damkör i byarna Alvik–Långnäs och ur denna kör samt mans­kören bildades Alviks blandade kör i januari 1977. I januari 2017 var det således 40 år sedan kören bildades. Kören har bara haft två fasta dirigenter, Folke Johansson som ledde kören i 18 år och som efterträddes av nuvarande dirigenten Conny Sundström.

Landsbygdens kör

Kören består av drygt 20 kör­sångare uppdelat på fyra stämmor. Deltagarna kommer i huvudsak från Sörbyarna.

Kören är en av få med säte på landsbygden, därför kallar vi oss också landsbygdens kör och är verksamma på lands­bygden främst inom Luleå kommun. Genom att samverka med bya­utveck­lings­grupper och före­ningar vill kören lyfta kultur­livet och körsången runt om i kommunen och regionen.

Repertoar

Körens repertoar är både profan och sakral så det finns även samverkan med många kyrkor. Repertoaren är bred; allt från tradi­tionella körsånger, modern pop, musikal­pärlor, gospels, spirituals, andliga visor och psalmer. Körens jul­konserter har blivit en väl­kommen tradition, inte minst i Nederluleå kyrka där jul­konserten framförs varje år den andra advent.

40-årsjubileum

Kören firade sitt 40-årsjubileum under 2017 genom att ge tre konserter kallade ”Absolut Alviks blandade kör 1977–2017”:

Absolut Alviks blandade kör 1977-2017


Läs artikeln ”Med sång i centrum under 40 år” på NSD.se