Norrbottens Körsångarförbund

Mandakören

Mandakören
Mandakören
Kontaktperson Göran Lindgren
  Dirigent
Adress Såguddsvägen 24
975 61 Luleå
Telefon 0920-25 90 66
Mobil 070-204 50 17
E-postadress gb.lindgren@telia.com

Om Mandakören

Kören startades år 2004 av några medlemmar ur Bergnäsets SPF-förening och har sitt namn efter en flicka som hette Manda. Hon kom med sin familj till Bergnäset, där hennes far skötte färjan som gick mellan Bergnäset och Luleå stad. Hon var alltså den första flickan som bodde på Bergnäset.

Kören består av ett trettiotal medlemmar; i dagsläget 17 sopraner, 11 altar, 3 tenorer och 5 basar. Vi har kör­övningar varje måndag kl 10:00–11:30. Repertoaren omfattar både andlig och profan sång, som knyter an till bl a årstider och högtider under årets gång. Vi gör våra sjungningar i diverse kyrkor, äldreboenden samt vid olika arrangemang runt om i kommunen.

Hösten 2012 fick vi en inbjudan att resa till finska Ylläs för att sjunga med några finska körer; de var totalt 300 körmedlemmar. I november 2014 åkte kören till Gran Canaria och sjöng i kyrkorna i San Augustin och Playa del Inglés.

Det råder god stämning i vår kör, inte minst tack vare vår eminenta, glada och uppskattade körledare Göran Lindgren.


>> Läs mer om körens resa till Gran Canaria

På sångens vingar

Den 14 november 2014 samlades en glad skara på Kallax flygplats. Det var Mandakören från Bergnäset, Luleå, som nu såg fram mot en skön vecka med trevlig samvaro och några konserter i San Augustin på Gran Canaria. Körledaren Göran Lindgren hade redan under våren 2014 börjat smida planer för denna resa, då hans goda kontakter på plats gav del­tagarna möjlighet att sjunga i både den Svenska kyrkan i San Augustin och Ekumeniska kyrkan i Playa del Inglés.

Ett fåtal körmedlemmar kunde tyvärr inte följa med och de saknades verkligen. Gruppen för­stärktes med några till­kommande körsångare och några äkta hälfter, så totalt var det 35 personer i resesällskapet.

Efter den sju timmar långa flygresan från ett gråkallt Norrbotten var det härligt att i full sommar­värme borda transfer­bussen, som på 20 minuter tog resenärerna till Hotel Ifa Beach med perfekt läge vid strandpromenaden och havet. Hotellet var stort och mycket komfortabelt med bekväma rum och generöst tilltaget poolområde, där man kunde välja mellan två pooler, om man nu inte föredrog att sola och bada direkt i havet.

Redan andra dagens eftermiddag hälls den första körövningen i Svenska kyrkan, som låg alldeles intill hotellet, och som generöst stod till körens förfogande för övningstillfällen. Förmiddagen hade ägnats åt en långpromenad längs strandpromenaden i härligt solsken och bruset från vågorna som ljudkuliss. Målet var den Ekumeniska kyrkan där kören senare under veckan skulle ge en konsert.

På söndagskvällen var det dags för det första framträdandet. Adventstiden stod för dörren, så det var härligt, att åter få sjunga de traditionella svenska julsångerna. Svenska kyrkan var fullsatt och kören fick ett hjärtligt mottagande av publiken.

Så gick dagarna. Körens egen gympainstruktör ledde morgongymnastik för de som så önskade. Mycket uppskattat! Den enorma frukostbuffén frestade med mat för alla smaker, innan man sökte sig till solstolarna, promenader eller utflykt åt något håll, allt efter eget val.

Många gjorde en dag en bussutfärd upp till bergen. Verkligen spektakulärt om än hisnande i hårnålskurvorna på de trånga bergsvägarna.

Väl hemma och efter en stunds sångövning samlades gruppen igen före middagen, som avnjöts tillsammans vid långbord. Någon kväll bjöd kören på en minikonsert nere vid hotellets poolbar, vilket uppskattades.

Sista kvällen höll kören konsert i den Ekumeniska kyrkan. En stor, vacker kyrka med härlig akustik. Även den var i det närmaste fullsatt. Det var otroligt fint och stämnings­fullt att få sjunga tillsammans där. Det förstärkte ytterligare deltagarnas känsla av gemenskap, som de känt hela veckan och som verkligen gav mersmak.

Ett innerligt tack riktas till Göran för planering och Margareta, som skötte de praktiska detal­jerna med resebyrån, för denna fantastiska resa för såväl kropp som själ.


<< Stäng