Korta koristkurser
Säsong 2
Norrbottens Körsångarförbund
 
Kören Northern Light sjunger om Kärlek

Problemlösningsguide för uppspelning av mp3-filer

Musikfiler hackar eller går inte att spela upp

Upplever du att musikfilerna inte spelas upp som de ska på din dator? Problemet kan då vara att du har en långsam internet­förbindelse. Prova då att istället spara ljud­filerna till din dator och sedan lyssna på dem därifrån. Då är du inte beroende av internet­förbindelsens hastighet varje gång.

Lyssnar du istället på ljudfilerna via din smarttelefons internet­förbindelse? Det kan vara motsvarande sak där; trådlösa för­bindelser oavsett de sker över Wi-Fi, 3G eller 4G kan ibland vara lynniga. I så fall är det också där en bra idé att spara ljudfilerna, till telefonen.

Men till att börja med: Vilken sorts enhet och så kallat operativ­system använder du? PC med Windows, Apple med macOS, eller kanske en läsplatta alter­nativt smart mobil­telefon med iOS eller Android? Det hela beror nämligen alldeles på.

Microsoft WindowsMicrosoft Windows

Eftersom Microsofts Windows 7 i skrivande stund fortfarande är världens vanligaste operativsystem för persondatorer tar vi detta som exempel. Det hela fungerar i stort sett likadant i de äldre, numera skrotade Windows XP och Vista, samt de nyare versionerna 8.1 och 10.

Spara musikfiler lokalt på datorn

Finessen med att spara musikfiler på din dators hårddisk är att du då inte behöver använda din internet­anslutning och logga in på webbsidan för varje gång. Istället kan du spela upp dem närhelst du vill, direkt från datorn.

Spara länk som...
  1. Högerklicka på musikfilen du vill spara. Du får då upp en meny.
  2. Klicka Spara länk som... i menyn.
  3. Beroende på hur webbläsaren är inställd visas därefter ett dialogfönster där du får spara ljudfilen någonstans på din dator, eller så hittar du den i mappen Hämtade filer.
Öppna mappen Hämtade filer
  1. Klicka på knappen Öppna mapp i webbläsarens nedladdningsfönster.
Musikfilen i mappen Hämtade filer
  1. Voilà! Där ligger musikfilen sparad på din dator. Du kan nu flytta eller kopiera den dit du vill.

Spela upp sparade musikfiler

Om du har sparat ned musikfiler på din dator och vill spela upp dem, men det inte händer någonting när du klickar, gör så här:

Startmenyn
  1. Klicka i Startmenyn, därefter Standardprogram.
Standardprogram
  1. Klicka sedan på Associera en filtyp eller ett protokoll med ett program.
Ange associationer
  1. Leta rätt på namnet .mp3, beskrivning Ljud i MP3-format, i listan och kontrollera att filtypen är asso­cierad med (kopplad till) det musikuppspelningsprogram som du vill använda. Vanligtvis är detta det i Windows inbyggda Windows Media Player.
  2. Om det inte verkar stå rätt till, klicka på knappen Byt program...
  3. Markera det program som du vill använda för att öppna mp3-filer. Finns det inte i listan kan du söka efter det genom att klicka på knappen Bläddra...
Öppna med

Apple iOSApple iOS (iPhone och iPad)

För över musik till enheten

Läs på Apples supportsidor

Direktuppspelning

Använd den inbyggda webbläsaren Safari och peka på en ljudfil. En ny flik öppnas med en uppspel­nings­knapp i mitten. Peka på denna så startar uppspelningen.

Tips: Spara inloggnings­uppgifterna till sidan i enhetens s k Nyckelring så behöver du inte fylla i dem för varje gång.

AndroidAndroid (Samsung, LG, Sony m fl)

För över musik till enheten

Läs via Google

Direktuppspelning

Använd den inbyggda webbläsaren Chrome och peka på en ljudfil. En ny flik öppnas med en uppspel­nings­knapp i mitten. Peka på denna så startar uppspelningen.

Andra enheter, operativsystem och webbläsare

Använder du en annan webbläsare eller har till exempel en Apple-dator med macOS? Sök i hjälp­systemet för din smarttelefons, surfplattas eller dators respektive webbläsare. Google är också en utmärkt källa till kunskap.
Google