Norrbottens Körsångarförbund

Nyhetsarkiv

Snabbval: 

Nyheter 2018

Gott Nytt 2019 önskar Norrbottens Körsångarförbund

2018-12-31
Åren 2017 och 2018 var hektiska, i synner­het för alla dem som med­ver­kade i pro­jektet I själ och hjärta med vår gemen­samma kör Northern Light.
Ove Bucht   NKFs ordförande Ove Bucht samman­fattar det gångna året och lägger ut kursen för 2019.

Läs vad Ove skriver i sitt brev

2018-12-14
Julgåtan
2018-12-10
Luciakonsert Arctic Voices & Norrbottens Lucia med Blåsningen och Stadsöskolans kör
Julton i Luleå Domkyrka

2018-11-22
Julton Luleå Domkyrka
2:a advent

En åtskilliga decennier lång tradition är evene­manget Julton i Luleå Domkyrka. Som vanligt med­verkar Hemvärnets Musikkår, dessutom körerna LAVA, Lyran, Åkerbäret, Snaps­akademien, Embla och givetvis Luleå-Gammelstads Manskör.
   9 december kl 16:00 med kvälls­före­ställ­ning kl 18:00 – Insläpp tidigast 30 minuter innan före­ställnings början. Välkommen!
Julton i Överluleå kyrka

2018-11-14
Julton Boden 1:a advent
Evenemanget Julton i Överluleå kyrka har blivit en mycket uppskattad tradition i Boden. I år medverkar Bodens Spelmän och körerna Chorisma, Thaleia och SPRF-kören. 2 december kl 16:00Välkommen!
Jultomten2018-11-12
Snart kikar tomten fram
Länets körer övar nu för fullt inför årets jul­konserter. Passa på att göra (gratis!) reklam för din körs fram­trädanden i evenemangs­kalendern!
Tipsa om julkonserter
Och tiden går - Med Lyran i 70 år2018-10-01
Sångkören Lyran 70-årsjubilerar
Kören firar sitt 70-årsjubileum genom att ge en maffig konsert i Luleå den 20 oktober kl 18:00 tillsammans med Chorus Elina, Mandakören och Alviks blandade kör.
Läs mer
2018-08-05
La chorale de St BarthélemyLångväga körbesök i Piteå den 17–21/8
I år är det 40 år sedan vänorts­avtalet mellan norr­bottniska Piteå och Saint-Barthélemy skrevs. Kören La chorale de St Barthélemy, St Barth-körens, besök i Piteå den 17–21 augusti samman­faller med detta jubileum. Det blir flera fram­trä­dan­den till­sammans med lokala körer i Piteå.
Läs mer
2018-07-30
Bild från konserten I själ och hjärtaMinnen från ”I själ och hjärta”
Såhär under sommaren har en ju tid att t ex ligga i häng­mattan och minnas tillbaka på den gångna vinterns alla kör­projekt och konserter. Vi är nog en och annan som med värme minns de tre konser­terna ”I själ och hjärta”, själva crescendot på NKFs projekt Northern Light sjunger om Kärlek.
Kolla in fotoalbumet
Erik Westberg2018-07-06
Norrbottnisk dirigent för Sveriges Ungdomskör
I höst tillträder Erik Westberg, professor i körsång vid Musikhögskolan i Piteå, som dirigent för Sveriges Ungdomskör vilken startade år 2011 och består av unga, ambitiösa körsångare från hela Sverige.
Läs mer
2018-06-11
Rabatt för medlemmarFestspelen i Piteå
I över tre decennier har Festspelen i Piteå lockat en publik från hela Sverige och långt utanför rikets gränser med ett högkvali­tativt och origi­nellt musi­kaliskt utbud. I år hålls musikfesten mellan den 16–20 juni.
   Som medlem i Norrbottens Körförbund har du möjlighet att köpa biljetter till två av konserterna: Förklädd Gud och En himmelsk konsert till ett rabatterat pris.
Läs mer
Avsvimmad sopran2018-05-20
Körskolan
Precis börjat med körsång? Härligt! Missa då inte vår guide Körskolan som med avstamp i trafik­kunskaper på ett lättsamt sätt tipsar om saker som är bra att kunna.
Läs mer
2018-04-02
Norrkorsang
Nej, det var faktiskt inget aprilskämt... tyvärr
På NKFs gamla internetadress norrkorsang.se finns numera en webbshop där det påstås gå att handla dam­kläder, damskor, klänningar, kjolar, väskor, accessoarer, med mera. Det är dock ingenting som Norrbottens Körsångarförbund på något sätt står bakom eller har samröre med.
   NKFs webbmästare vill rentav direkt avråda från att handla på sajten då den verkar opålitlig:
  • Det finns ingen klar avsändare eller motpart. All kontakt sker via ett webbformulär, det finns inga fysiska adresser eller telefonnummer att tillgå.
  • Texterna är skrivna på dålig svenska, vilket tyder på slarvig (okunnig) översättning = oseriöst.
  • Varför används namnet ”Norrkorsang” på en webbshop för damkläder m m, sånt som inte har med körsång att göra?
2018-03-19
NKFs årsmöte
ÅrsmöteSöndagen den 18 mars hölls för­bundets årsmöte* på Sunderby folkhögskola. Mötet, som in­leddes med lunch i restau­rangen, var tämligen välbesökt och frågorna var många från de ditresta ombuden.
   Styrelsen fick av årsmötet i uppdrag att se över och om­arbeta för­bundets stadgar i god tid före årsmötet 2019. Så snart förslaget till nya stadgar är framtaget kommer dessa att pub­liceras här.
Bo Selinder
Bo Selinder vald till förbundsdirigent
Styrelsens samman­sättning är i princip oförändrad bortsett från att den musika­liska virtuosen Bo Selinder från Luleå valts in som samman­kallande för­bunds­dirigent. Varmt välkommen, Bo!
   Den avgående för­bunds­dirigenten Anders Pääjärvi lämnar såväl upp­draget som kör­sången helt för att ägna sig åt sitt arbete som musik­lärare. Tack för ditt ena­stående engage­mang, Anders!
   Avslutningsvis valdes NKFs infomästare Pekka Brännbäck in som ordinarie ledamot i styrelsen.
Stadgar
Styrelse & funktionärer
(* NKF har frångått begreppet ”förbundsmöte” och kallar det numera ”årsmöte” i likhet med de flesta andra förbund och föreningar.
Jag behöver inte terapi. Jag sjunger i kör!

2018-03-12
Visa att du sjunger i kör
T-shirts, tröjor och hoodies med detta härliga, unika tryck finns att beställa i flera olika modeller, färger och storlekar.
Teezily.com
2018-02-20
Filmklipp från I själ och hjärta
Här är ett filmklipp från den tredje I själ och hjärta-konserten, den som hölls i Örnäsets kyrka i Luleå.
Se filmklippet i större format
2018-02-12
Inbjudan till årsmöte
Körsångarförbundets stora satsning som utmynnade i konserterna I själ och hjärta har precis haft sitt crescendo. Hur vill du som medlem att ambi­tionerna ska se ut för fram­tiden? Vilka vill du se i sty­relsen, kanske har du själv idéer du vill förverkliga?

Var med och påverka!
Styrelsen välkomnar dig till förbundets års­möte på
Sunderby folkhögskola den 18 mars kl 12:00.
   Vi börjar med att äta lunch. NKF bjuder på lättare förtäring.
Karta
OBS!  Anmälan till mötet senast 5 mars via mejl till danielle@bdkor.se eller telefon 070-529 34 04.
2018-02-01
En av solisterna är Amanda Bergh Fryklund som till vardags sjunger i Rosvikskören (Bild: Laila Bäckström)”De sjunger tillsammans från hjärtat”
Piteå-Tidningen har publicerat sin artikel om NKFs andra satsning med projektkören Northern Light. Reportern Laila Bäckström gjorde ett nedslag på Framnäs under den sista körövningen före konserterna i Boden, Piteå och Luleå.
Läs artikeln på PT.se
Läs artikeln som pdf-dokument
2018-01-16
Den stora kören under ledning av dirigent Anders Pääjärvi övar tillsammans innan det är dags för konsert (Bild: Jeanette Bergström)NSD skriver om I själ och hjärta
Kören Northern Light startade för snart tre år sedan och är en samman­slutning av kör­sångare från Luleå, Boden och Piteå som alla via sin ”hemkör” är anslutna till Norrbottens Körsångar­förbund.
   Så börjar dagstidningen Norrländska Socialdemokraten sin artikel om NKFs andra satsning med projektkören.
Läs artikeln på NSD.se
Läs artikeln som pdf-dokument

Nyheter 2017

Julton i Överluleå kyrka 10/122017-12-11
Julton i Överluleå kyrka
För andra gången sedan den succé­artade starten ifjol hölls arrange­manget Julton i Överluleå kyrka. De lokala körerna Voces Bodenses, Chorisma, Thaleia, PRO-kören och Inter­nationella Kören i Boden underhöll åhörarna med det bästa ur körernas julrepertoarer.
Se ett filmklipp
Julgransdekoration2017-12-03
Julgrötens historia
Har du hunnit avnjuta julens första tallrik jul­gröt ännu? Mmmm! Det finns en hel del att berätta om vår gamla tradi­tion att äta ris­gröt till jul och hur vi egent­ligen nått Julgrötdit.
   Följ med på en liten resa som börjar redan vid viking­arnas tid och leder fram till våra dagar, den alldeles jätte­sanna histo­rien om hur man fångade julgröten!
Läs mer
Britt Nilsson Wyönis rockkör på Ebeneser (Bild: Tommy Lundqvist)
Bild: Tommy Lundqvist
2017-11-09
Rockkören ger rösten åter
Britt Nilsson Wyöni har startat en rockkör som tränar i kultur­centrum Ebeneser, Luleå. Alla kan vara med.
– Många fråntogs sin sångröst i skolan, här får man tillbaka den, därför gör jag det här och det är vansinnigt roligt.
Läs mer på Norrbottens-Kuriren
2017-11-01
App för att enkelt kunna öva körstämmor
Ja, det är åtminstone vad som utlovas av svenska ChorusClass och deras app med samma namn:
ChorusClass   ”Med ChorusClass kan du öva med din kör när du vill, var du vill. Spela in fler­stämmiga sånger med ett enda tryck på din smart­phone eller platta och öva denom att stänga av eller sätta igång olika stämmor medan du sjunger med. Du kan lätt skapa nya låtar och nya körmappar att bjuda in vänner till.”
   Kanske värt att prova? Appen är gratis i sitt grund­utförande och finns både för iOS (Apple) och Android (Samsung, LG, Sony m fl). Mer avan­cerade funk­tioner kan köpas till.
Läs mer på ChorusClass webbplats
2017-10-16
Stim ska granskas
Efter krav från musikskapare kommer det nu att genom­föras en oberoende granskning av upphovs­rätts­organisa­tionen Stims fördelning av pengar. Det är genom Stim, som de pengar körer, föreningar och företag betalat in för att få spela musik på offentliga platser, fördelas till olika musik­skapare.
   Sveriges Radio rapporterade idag att en grupp medlemmar menar att fördelningen är felaktig, och att vissa fått väldigt lite eller inga pengar alls.
Läs mer på Sveriges Radios nyhetswebbplats
2017-08-30
KameraTa snygga foton på kören
”Jaha, dags att ta ett nytt foto på kören. Kan alla ställa sig som vi brukar framför och uppe på gradängerna...”
   Nej! Det är dags för någonting nytt, inte det trista gamla vanliga. Hitta ett nytt bildspråk för er kör, något som gör att ni både märks och hörs!
Tips och inspiration


Visa mer...