Norrbottens Körsångarförbund

Nyhetsarkiv

Nyheter 2019

2019-10-08

Stor körkonsert med John Rutter

John RutterDen 20 oktober kommer den legendariske ton­sätt­aren och dirigenten John Rutter till Piteå. Han leder då drygt 200 kör­sångare och en orkester i Studio Acus­ticums stora sal.

Konserten, kallad Magnificat och som är en del av invig­ningen av Framnäs Kör­centrum, skrev Rutter ursprungligen år 1990 för en konsert i Carneigie Hall, New York.
Läs mer på Studio Acusticums webbplats
John Rutter (Wikipedia)

2019-09-20

Körsång för barn & ungdom

Poppis

PoppisI Piteå startar tis 24/9 Poppis, en barnkör som sjunger moderna hits och rör på sig mycket. De sjunger om kom­pisar, hobbyn, vänskap, kärlek och annat viktigt. Varje ter­min avslutas med en rolig konsert.
Läs mer

Luleå Teen Rock Choir

Luleå Teen Rock ChoirI Luleå startar tors 26/9 kören Luleå Teen Rock Choir för att under några rep öva inför konserten som vokal­gruppen Face Vocal Band har den 17/11 på Kulturens Hus i Luleå. Face kommer från Colorado i USA och har dels en karriär som a cappella­artister men också som peda­goger på Face Academy of Music – en musik­skola där hundra­tals sångare sjunger i kör för olika åldrar. Du som vill vara med i projekt­kören och upp­träda på scenen till­sammans med Face ska vara från 14 år och uppåt.
Läs mer
Face Vocal Band

Världens kör i Luleå2019-09-20

Världens kör i Luleå

Den 2 sept startade höst­terminen för Världens kör ledd av Monica Åslund. En kör för alla – såväl ”gammel­svenskar” och de som in­vand­rat. Alla är väl­komna till Kultur­centrum Ebeneser i Luleå måndagar kl 18:30–20:30. Ingen vana behövs!
Läs mer på körens facebooksida

Bo Selinder. Foto: Erik Holmstedt2019-09-17

Bo Selinder mitt i musiken

Tidningen Kyrknyckeln som ges ut av Svenska kyrkan i Luleå har tecknat ett intervjuporträtt av Bo Selinder, musikalisk virtuos som bland annat är en känd kör­ledare. I höst kommer han däremot att satsa hel­hjärtat på sitt musicerande.
Läs mer

Kulturnatten i Luleå 2019-09-072019-09-05

Kulturnatten i Luleå

Nu är programmet för Kulturnatten i Luleå den 7 sept spikat och klart.
Program

2019-08-03

Syng Norden Sammen

Inbjudan till gemensam nordisk körkonsert på livestream via Internet från Århus, Danmark

Alla körer och körsångare i Norrbotten är varmt välkomna lör 7 sept kl 19:30 till Vetenskapens hus i Luleå för att delta i vad som troligen blir Nordens största gemen­samma sång­event någonsin!
Läs mer
Programblad

2019-07-15

Manskören Snapsakademien

LTUs studentkör Snapsakademien, bildad år 1995, släppte härom månaden EPn Norrlands Akvavit – ett verk som säkerligen förhöjer vilken högtid som helst! Till exempel den förestående kräftpremiären.

Snapsakademiens webbplats

Kulturnatten i Luleå 2019-09-072019-07-15

Kulturnatten i Luleå

Funderar ni på att uppträda under Kulturnatten i Luleå den 7 sept? Anmäl er då så fort som möjligt! Även öppna repeti­tioner m m är välkomna! I år är scen­tiden begränsad på Kulturens hus Restaurang­scen, vilket kan innebära att alla inte får plats.
Anmälan via Skådebanan

2019-06-10

Bayrarna kommer

Korister ur CantiamoBodenkören Chorisma gästas i dagarna av kören Cantiamo från Übersee i tyska Bayern. År 2016 reste bodensarna iväg på ett musikaliskt utbyte, och nu är det de bayerska vännernas tur att komma till Norrbotten.

På kvällen lördagen den 15 juni kl 22:00 ger de två körerna tillsammans en midnattssolskonsert i Överluleå kyrka, Boden. Fri entré, missa inte detta fina tillfälle!
Läs mer

2019-05-29

Region Norrbotten drar in föreningsbidrag

Beslutet att Region Norr­botten säger upp samtliga fler­åriga avtal om förenings­bidrag togs i den regio­nala utveck­lings­nämnden 2019-05-28. Detta betyder att bland andra Norrbottens Körsångar­förbund och Sveriges körförbund tvingas söka bidrag varje år, istället som tidigare vart tredje.

Omöjliggör långsiktig planering

I praktiken är detta ett järnspett genom framhjulet på förbundets planerings­cykel och de tids­horison­ter vi länge arbetat med. Att genomföra fleråriga körprojekt av samma kaliber som t ex Euforiskt och I själ och hjärta med vår gemensamma kör Northern Lights blir uteslutet, då dessa projekt omsätter hundra­tusentals kronor.Pengar

Förbundet måste ha garantier för att bidrags­pengar kommer in även under t ex ett tvåårigt projekts andra år. Det är inte möjligt att kalkylera med risken att vi blir utan, för det kan bli det sista vi gör innan morendo.

Den närmaste tiden

Styrelsen har fattat ett enigt beslut om att vara helt öppna i denna oerhört viktiga fråga. Förbundet har sitt styrdokument i form av verksamhetsplanen. Däri ligger vår gemensamma målbild. Vi har våra vid förra årsmötet reviderade stadgar, som förbundet följer. Dessa stipulerar t ex arvode till styrelsemedlemmar, men då inget nominellt belopp finns angivet har vi med omedelbar verkan sänkt beloppet till noll kr.

Vi har börjat revidera vår budget och redan skurit ned eller helt bort vissa saker i syfte att förekomma ett scenario där förbundet börjar blöda pengar.

Region Norrbottens uppgift ska otvetydigt i första hand vara att få vården att fungera. Dock, givet körsångens likaledes otvetydiga hälsoeffekter är det anmärkningsvärt att det nya politiska styret i NLL inte ser sambandet utan gör den bisarra upp­ställ­ningen kultur mot sjukvård.

Läs mer i NSD 2019-05-28:
Föreningarna får avtalen uppsagda
PDF-version

2019-05-06 / 2019-05-24

Nytt norrbottniskt körverk för kvinnokör

Försommarnatten – en ballad från Norrbotten heter ett alldeles nytt körverk med text av den från radions P4 Norrbotten välkända rösten Lena Callne, Unbyn, samt tonsättaren Krister Hansén, Piteå. Den 25 maj blir det urupp­förande för körverket med Gästrike-Hälsinge studentkör vid Uppsala universitet.

Läs mer:
Norrbottens-Kurirens webbplats
Sveriges Radios webbplats

2019-04-24, uppdaterad 2019-04-26

Kulturskymning i Norrbotten

Ideella föreningar och distrikts­organisationer, bl a Norr­bottens Kör­sångar­förbund, riskerar att bli utan pengar nästa år då den styrande alliansen i Region Norrbotten hotar med att spara in på kulturen.

Ett 60-tal kultur- och fritids­organisa­tioner, samt sociala verk­samheter för pensio­närer och utsatta kvinnor och barn, får idag verksamhetsstöd av NLL. Allt ses nu över av den nya region­ledningen och hälften kan få fler­åriga avtal rivna och omprövade.

Anders Öberg, oppositionsråd för SocialdemokraternaOppositionsrådet Anders Öberg (s) tycker att det är fel att före­ningar med skrivna avtal om under 300 000 kr i stöd står utan bidrag efter årsskiftet.

– Backar vi tillbaka till valrörelsen så pratades det om att spara 100 miljoner på kulturen, trafiken och regional utveck­ling. Tar man 30% från kulturen så är det i stort sett allt förenings­liv som för­svinner, säger han.

Förbundsstyrelsen följer förstås utvecklingen mycket noggrant.

– Det försvårar budget­arbetet och vår verk­sam­hets­utveckling avsevärt, oavsett hur duktiga vi är i vårt arbete och framför­hållning. Det ställer alla våra planer på sin spets, säger Danielle M Åström, skattmästare för NKF.

Läs även Eva Åströms kommentar i Norrbottens-Kuriren 2019-04-25:
Ett kulturpolitiskt misstagPDF-version

2019-04-04

Carmina BuranaCarl Orffs Carmina Burana

Upplev en magnifik föreställning av ett av musik­histo­riens mest häftiga verk om liv och kärlek lördag 13 april kl 19:00, Studio Acusticum, Piteå. Stor kör, solister, slag­verkare, pia­nister samt en premiär för Acusticums nya laser­projektor!

Ordinarie pris 195 kr. OBS rabatterat pris till kör­medlemmar 150 kr. Ring 0911-93006 för att boka din biljett. Uppge rabattkod: MEDLEM
Mer info på Studio Acusticums webbplats

2019-03-30

Inbjudan till gratis konsert med S:t Jacobs kammarkör

S:t Jacobs kammarkör (Bilden lånad från körens webbplats www.sjkk.se)

S:t Jacobs kammarkör, en av Europas främsta körer, gästar Piteå och Luleå på en miniturné 27–28 april. De kommer att ha en konsert lördag 27 april kl 16:00, Studio Acusticum, Piteå, med orga­nisten Mattias Wager och Erik Westberg som gäst­dirigent. På prog­rammet, som kallas ”Himmelsk och jordisk kärlek”, står bland annat ett urupp­förande för kör och orgel av Jan Sandström.

Fritt inträde för alla konsertbesökare – ta med en vän! Erik Westberg bjuder på snittar och bubbel i foajén innan konserten i samband med en kort introduktion. Det kommer att bli en kanonkonsert!
Mer info på Studio Acusticums webbplats

Medlemsmöte med Årsmöte2019-03-17

Medlemsmöte med Årsmöte

Söndagen den 17 mars hölls medlemsmöte samt årsmöte på Framnäs folkhögskola. Förbundets planer och budget presenterades, liksom våra två nya styrelse­medlemmar Kurt Nilsson och Birgitta Strand. Varmt välkomna!

Kurt Nilsson Birgitta Strand   Lennart Limber
Kurt Nilsson Birgitta Strand   Lennart Limber

Avgående styrelseledamot Lennart Limber avtack­ades för sina eminenta insatser, bland annat i form av många mycket goda idéer. Tack Lennart!

Vidare antog årsmötet enhälligt justerade stadgar, där vissa begrepp och språkbruk förändrats.
Årsberättelse 2018
Förbundets styrelse och funktionärer
Stadgar

2019-03-14

Världens kör startar i Luleå

Sent i höstas tvingades Luleå Internationella Kör att lägga ned sin verksamhet. Ledaren tillika en av NKFs dirigenter Monica Åslund var allt annat än glad.

Under april månad startar dock ”Världens kör i Luleå” tack vare integrationspengar från Luleå kommun.
Läs mer på Norrbottens-Kurirens webbplats

Luleå Internationella Kör
Luleå Internationella Kör ”återuppstår”

Grubblande kvinna2019-03-04

Gräv inte ner dig i dina misstag

Alla begår vi misstag nu och då – det är bara mänsk­ligt. Nya, svåra situa­tioner och utma­ningar kan också det få oss ur balans och skapa ångest eller rentav depression.

Plötsligt känns kanske inte ens kör­övning­arna speciellt efter­längtade på grund av ditt grubb­lande. Då behöver du några tips för att få dig på rätt spår igen!
Läs mer

Uppfyllda nyårslöften för året 20182019-01-03

Få ny energi under året – börja sjunga i kör

Känns det som att du hann med lika lite under fjol­året som den stackars tak­skottaren på bilden? Fagra nyårs­löften som bara föll pladask allt eftersom.

Du är inte ensam, men det finns ett effek­tivt vitamin­piller: Körsång!


Läs mer

Nyheter 2018

Gott Nytt 2019 önskar Norrbottens Körsångarförbund

2018-12-31

Åren 2017 och 2018 var hektiska, i synner­het för alla dem som med­ver­kade i pro­jektet I själ och hjärta med vår gemen­samma kör Northern Light.
Ove Bucht

NKFs ordförande Ove Bucht samman­fattar det gångna året och lägger ut kursen för 2019.


Läs vad Ove skriver i sitt brev

2018-12-14

Julgåtan

2018-12-10

Luciakonsert Arctic Voices & Norrbottens Lucia med Blåsningen och Stadsöskolans kör
Julton i Luleå Domkyrka

2018-11-22

Julton Luleå Domkyrka 2:a advent

En åtskilliga decennier lång tradition är evene­manget Julton i Luleå Domkyrka. Som vanligt med­verkar Hemvärnets Musikkår, dessutom körerna LAVA, Lyran, Åkerbäret, Snaps­akademien, Embla och givetvis Luleå-Gammelstads Manskör.

9 december kl 16:00 med kvälls­före­ställ­ning kl 18:00 – Insläpp tidigast 30 minuter innan före­ställnings början. Välkommen!

2018-11-17

Luleå Internationella Kör läggs ned

Luleå Internationella KörKören tvingas lägga ned på grund av ekonomiska skäl enligt tidningen Norrbottens-Kuriren. Det sista pub­lika fram­trädandet sker den 10 december under Mänskliga rättighets­dagen på Kultur­centrum Ebeneser i Luleå.
Läs mer i N-Ks webbtidning
Läs artikeln som pdf-dokument

Julton i Överluleå kyrka

2018-11-14

Julton Boden 1:a advent

Evenemanget Julton i Överluleå kyrka har blivit en mycket uppskattad tradition i Boden. I år medverkar Bodens Spelmän och körerna Chorisma, Thaleia och SPRF-kören.


2 december kl 16:00Välkommen!

Jultomten

2018-11-12

Snart kikar tomten fram

Länets körer övar nu för fullt inför årets jul­konserter. Passa på att göra (gratis!) reklam för din körs fram­trädanden i evenemangs­kalendern!
Tipsa om julkonserter

Och tiden går - Med Lyran i 70 år

2018-10-01

Sångkören Lyran 70-årsjubilerar

Kören firar sitt 70-årsjubileum genom att ge en maffig konsert i Luleå den 20 oktober kl 18:00 tillsammans med Chorus Elina, Mandakören och Alviks blandade kör.
Läs mer

2018-09-16

Svenska mynt och sedlarMedlems­avgiften som ger plus i körkassan

Har du tänkt på att med­lems­avgiften är pengar som kören med råge kan ”få tillbaka” redan under det första året genom att nyttja en eller flera av NKFs medlems­förmåner?
Läs mer

2018-08-05

La chorale de St BarthélemyLångväga körbesök i Piteå den 17–21/8

I år är det 40 år sedan vänorts­avtalet mellan norr­bottniska Piteå och Saint-Barthélemy skrevs. Kören La chorale de St Barthélemy, St Barth-körens, besök i Piteå den 17–21 augusti samman­faller med detta jubileum. Det blir flera fram­trä­dan­den till­sammans med lokala körer i Piteå.
Läs mer

2018-07-30

Bild från konserten I själ och hjärtaMinnen från
”I själ och hjärta”

Såhär under sommaren har en ju tid att t ex ligga i häng­mattan och minnas tillbaka på den gångna vinterns alla kör­projekt och konserter. Vi är nog en och annan som med värme minns de tre konser­terna ”I själ och hjärta”, själva crescendot på NKFs projekt Northern Light sjunger om Kärlek.
Kolla in fotoalbumet

Erik Westberg2018-07-06

Norrbottnisk dirigent för Sveriges Ungdomskör

I höst tillträder Erik Westberg, professor i körsång vid Musikhögskolan i Piteå, som dirigent för Sveriges Ungdomskör vilken startade år 2011 och består av unga, ambitiösa körsångare från hela Sverige.
Läs mer

2018-06-11

Rabatt för medlemmar

Festspelen i PiteåI över tre decennier har Festspelen i Piteå lockat en publik från hela Sverige och långt utanför rikets gränser med ett högkvali­tativt och origi­nellt musi­kaliskt utbud. I år hålls musikfesten mellan den 16–20 juni.

Som medlem i Norrbottens Körförbund har du möjlighet att köpa biljetter till två av konserterna: Förklädd Gud och En himmelsk konsert till ett rabatterat pris.
Läs mer

Avsvimmad sopran2018-05-20

Körskolan

Precis börjat med körsång? Härligt! Missa då inte vår guide Körskolan som med avstamp i trafik­kunskaper på ett lättsamt sätt tipsar om saker som är bra att kunna.
Läs mer


Visa mer...