Norrbottens Körsångarförbund

Nyhetsarkiv

Snabbval: 

Nyheter 2018

2018-12-10
Luciakonsert Arctic Voices & Norrbottens Lucia med Blåsningen och Stadsöskolans kör
Julton i Luleå Domkyrka

2018-11-22
Julton Luleå Domkyrka
2:a advent

En åtskilliga decennier lång tradition är evene­manget Julton i Luleå Domkyrka. Som vanligt med­verkar Hemvärnets Musikkår, dessutom körerna LAVA, Lyran, Åkerbäret, Snaps­akademien, Embla och givetvis Luleå-Gammelstads Manskör.
   9 december kl 16:00 med kvälls­före­ställ­ning kl 18:00 – Insläpp tidigast 30 minuter innan före­ställnings början. Välkommen!
Julton i Överluleå kyrka

2018-11-14
Julton Boden 1:a advent
Evenemanget Julton i Överluleå kyrka har blivit en mycket uppskattad tradition i Boden. I år medverkar Bodens Spelmän och körerna Chorisma, Thaleia och SPRF-kören. 2 december kl 16:00Välkommen!
Och tiden går - Med Lyran i 70 år2018-10-01
Sångkören Lyran 70-årsjubilerar
Kören firar sitt 70-årsjubileum genom att ge en maffig konsert i Luleå den 20 oktober kl 18:00 tillsammans med Chorus Elina, Mandakören och Alviks blandade kör.
Läs mer
2018-08-05
La chorale de St BarthélemyLångväga körbesök i Piteå den 17–21/8
I år är det 40 år sedan vänorts­avtalet mellan norr­bottniska Piteå och Saint-Barthélemy skrevs. Kören La chorale de St Barthélemy, St Barth-körens, besök i Piteå den 17–21 augusti samman­faller med detta jubileum. Det blir flera fram­trä­dan­den till­sammans med lokala körer i Piteå.
Läs mer
2018-07-30
Bild från konserten I själ och hjärtaMinnen från ”I själ och hjärta”
Såhär under sommaren har en ju tid att t ex ligga i häng­mattan och minnas tillbaka på den gångna vinterns alla kör­projekt och konserter. Vi är nog en och annan som med värme minns de tre konser­terna ”I själ och hjärta”, själva crescendot på NKFs projekt Northern Light sjunger om Kärlek.
Kolla in fotoalbumet
Erik Westberg2018-07-06
Norrbottnisk dirigent för Sveriges Ungdomskör
I höst tillträder Erik Westberg, professor i körsång vid Musikhögskolan i Piteå, som dirigent för Sveriges Ungdomskör vilken startade år 2011 och består av unga, ambitiösa körsångare från hela Sverige.
Läs mer
2018-06-11
Rabatt för medlemmarFestspelen i Piteå
I över tre decennier har Festspelen i Piteå lockat en publik från hela Sverige och långt utanför rikets gränser med ett högkvali­tativt och origi­nellt musi­kaliskt utbud. I år hålls musikfesten mellan den 16–20 juni.
   Som medlem i Norrbottens Körförbund har du möjlighet att köpa biljetter till två av konserterna: Förklädd Gud och En himmelsk konsert till ett rabatterat pris.
Läs mer
Avsvimmad sopran2018-05-20
Körskolan
Precis börjat med körsång? Härligt! Missa då inte vår guide Körskolan som med avstamp i trafik­kunskaper på ett lättsamt sätt tipsar om saker som är bra att kunna.
Läs mer
2018-04-02
Norrkorsang
Nej, det var faktiskt inget aprilskämt... tyvärr
På NKFs gamla internetadress norrkorsang.se finns numera en webbshop där det påstås gå att handla dam­kläder, damskor, klänningar, kjolar, väskor, accessoarer, med mera. Det är dock ingenting som Norrbottens Körsångarförbund på något sätt står bakom eller har samröre med.
   NKFs webbmästare vill rentav direkt avråda från att handla på sajten då den verkar opålitlig:
  • Det finns ingen klar avsändare eller motpart. All kontakt sker via ett webbformulär, det finns inga fysiska adresser eller telefonnummer att tillgå.
  • Texterna är skrivna på dålig svenska, vilket tyder på slarvig (okunnig) översättning = oseriöst.
  • Varför används namnet ”Norrkorsang” på en webbshop för damkläder m m, sånt som inte har med körsång att göra?
2018-03-19
NKFs årsmöte
ÅrsmöteSöndagen den 18 mars hölls för­bundets årsmöte* på Sunderby folkhögskola. Mötet, som in­leddes med lunch i restau­rangen, var tämligen välbesökt och frågorna var många från de ditresta ombuden.
   Styrelsen fick av årsmötet i uppdrag att se över och om­arbeta för­bundets stadgar i god tid före årsmötet 2019. Så snart förslaget till nya stadgar är framtaget kommer dessa att pub­liceras här.
Bo Selinder
Bo Selinder vald till förbundsdirigent
Styrelsens samman­sättning är i princip oförändrad bortsett från att den musika­liska virtuosen Bo Selinder från Luleå valts in som samman­kallande för­bunds­dirigent. Varmt välkommen, Bo!
   Den avgående för­bunds­dirigenten Anders Pääjärvi lämnar såväl upp­draget som kör­sången helt för att ägna sig åt sitt arbete som musik­lärare. Tack för ditt ena­stående engage­mang, Anders!
   Avslutningsvis valdes NKFs infomästare Pekka Brännbäck in som ordinarie ledamot i styrelsen.
Stadgar
Styrelse & funktionärer
(* NKF har frångått begreppet ”förbundsmöte” och kallar det numera ”årsmöte” i likhet med de flesta andra förbund och föreningar.
Jag behöver inte terapi. Jag sjunger i kör!

2018-03-12
Visa att du sjunger i kör
T-shirts, tröjor och hoodies med detta härliga, unika tryck finns att beställa i flera olika modeller, färger och storlekar.
Teezily.com
2018-02-20
Filmklipp från I själ och hjärta
Här är ett filmklipp från den tredje I själ och hjärta-konserten, den som hölls i Örnäsets kyrka i Luleå.
Se filmklippet i större format
2018-02-12
Inbjudan till årsmöte
Körsångarförbundets stora satsning som utmynnade i konserterna I själ och hjärta har precis haft sitt crescendo. Hur vill du som medlem att ambi­tionerna ska se ut för fram­tiden? Vilka vill du se i sty­relsen, kanske har du själv idéer du vill förverkliga?

Var med och påverka!
Styrelsen välkomnar dig till förbundets års­möte på
Sunderby folkhögskola den 18 mars kl 12:00.
   Vi börjar med att äta lunch. NKF bjuder på lättare förtäring.
Karta
OBS!  Anmälan till mötet senast 5 mars via mejl till danielle@bdkor.se eller telefon 070-529 34 04.
2018-02-01
En av solisterna är Amanda Bergh Fryklund som till vardags sjunger i Rosvikskören (Bild: Laila Bäckström)”De sjunger tillsammans från hjärtat”
Piteå-Tidningen har publicerat sin artikel om NKFs andra satsning med projektkören Northern Light. Reportern Laila Bäckström gjorde ett nedslag på Framnäs under den sista körövningen före konserterna i Boden, Piteå och Luleå.
Läs artikeln på PT.se
Läs artikeln som pdf-dokument
2018-01-16
Den stora kören under ledning av dirigent Anders Pääjärvi övar tillsammans innan det är dags för konsert (Bild: Jeanette Bergström)NSD skriver om I själ och hjärta
Kören Northern Light startade för snart tre år sedan och är en samman­slutning av kör­sångare från Luleå, Boden och Piteå som alla via sin ”hemkör” är anslutna till Norrbottens Körsångar­förbund.
   Så börjar dagstidningen Norrländska Socialdemokraten sin artikel om NKFs andra satsning med projektkören.
Läs artikeln på NSD.se
Läs artikeln som pdf-dokument

Nyheter 2017

Julton i Överluleå kyrka 10/122017-12-11
Julton i Överluleå kyrka
För andra gången sedan den succé­artade starten ifjol hölls arrange­manget Julton i Överluleå kyrka. De lokala körerna Voces Bodenses, Chorisma, Thaleia, PRO-kören och Inter­nationella Kören i Boden underhöll åhörarna med det bästa ur körernas julrepertoarer.
Se ett filmklipp
Julgransdekoration2017-12-03
Julgrötens historia
Har du hunnit avnjuta julens första tallrik jul­gröt ännu? Mmmm! Det finns en hel del att berätta om vår gamla tradi­tion att äta ris­gröt till jul och hur vi egent­ligen nått Julgrötdit.
   Följ med på en liten resa som börjar redan vid viking­arnas tid och leder fram till våra dagar, den alldeles jätte­sanna histo­rien om hur man fångade julgröten!
Läs mer
Britt Nilsson Wyönis rockkör på Ebeneser (Bild: Tommy Lundqvist)
Bild: Tommy Lundqvist
2017-11-09
Rockkören ger rösten åter
Britt Nilsson Wyöni har startat en rockkör som tränar i kultur­centrum Ebeneser, Luleå. Alla kan vara med.
– Många fråntogs sin sångröst i skolan, här får man tillbaka den, därför gör jag det här och det är vansinnigt roligt.
Läs mer på Norrbottens-Kuriren
2017-11-01
App för att enkelt kunna öva körstämmor
Ja, det är åtminstone vad som utlovas av svenska ChorusClass och deras app med samma namn:
ChorusClass   ”Med ChorusClass kan du öva med din kör när du vill, var du vill. Spela in fler­stämmiga sånger med ett enda tryck på din smart­phone eller platta och öva denom att stänga av eller sätta igång olika stämmor medan du sjunger med. Du kan lätt skapa nya låtar och nya körmappar att bjuda in vänner till.”
   Kanske värt att prova? Appen är gratis i sitt grund­utförande och finns både för iOS (Apple) och Android (Samsung, LG, Sony m fl). Mer avan­cerade funk­tioner kan köpas till.
Läs mer på ChorusClass webbplats
2017-10-16
Stim ska granskas
Efter krav från musikskapare kommer det nu att genom­föras en oberoende granskning av upphovs­rätts­organisa­tionen Stims fördelning av pengar. Det är genom Stim, som de pengar körer, föreningar och företag betalat in för att få spela musik på offentliga platser, fördelas till olika musik­skapare.
   Sveriges Radio rapporterade idag att en grupp medlemmar menar att fördelningen är felaktig, och att vissa fått väldigt lite eller inga pengar alls.
Läs mer på Sveriges Radios nyhetswebbplats
2017-08-30
KameraTa snygga foton på kören
”Jaha, dags att ta ett nytt foto på kören. Kan alla ställa sig uppe på gradängerna...”
   Nej! Det är dags för någonting nytt, inte det trista gamla vanliga. Hitta ett nytt bildspråk för er kör, något som gör att ni både märks och hörs!
Tips och inspiration
2017-08-23
Vi har flyttat till en ny internetadress

www.bdkör.se

Nu har NKFs gamla Internet-domännamn, det nalta om­stän­diga norrkorsang.se som hängt med sedan tiden med Hedenhös, bytts ut.
   I dess ställe finns bdkor.se. De gamla länsbokstäverna BD används trots allt fortfarande i många sammanhang; Länstrafiken (ltnbd.se), BD Pop (bdpop.se), BD-Fisk (bd-fisk.se) bland andra, så varför inte också för vårt förbund?

Programledare för Körkärlek i Sveriges Radios P22017-08-22
Körkärlek i radions P2
Runt 600 000 personer sjunger i kör i Sverige. ”Körkärlek i P2” handlar om att sjunga i kör, om kör som folkrörelse, och själv­klart spelas en massa körmusik.
Läs mer på Sveriges Radios webbplats
Luleå Internationella Kör2017-06-07
Ny medlem: Luleå Internationella Kör
Norrbottens Körsångarförbund har glädjen att välkomna Luleå Internationella Kör som medlem! Kören, som leds av Monica Åslund, har ett 30-tal medlemmar från ett femtontal olika länder.
Läs mer om kören
Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien2017-08-11
Inbjudan till internationell körfestival i Prag
Din kör är inbjuden att under hösten delta i Prague Autumn eller Advent Choral Meeting.
Läs mer och inspireras
2017-08-04
Kören Northern Light sjunger om KärlekSnart sätter vi igång!
Tidpunkten för första träffen med projektkören och kärleks­kon­serterna närmar sig med storm­steg. Nu finns också de första ljud­filerna och noterna publi­cerade på pro­jekt­sidan. Börja gärna för­bereda dig med arbets­mate­rialet redan nu, för nivån kommer att vara ganska hög – men så också allt det du får tillbaka!
Läs mer
2017-07-01
Månadens körMånadens kör • Juli–augusti: KvinnTätt
Denna damkör från Piteå leds av Marielle Marklund och in­spireras av glädjen att få sjunga till­sammans och göra en och annan konsert.
   Alla som vill får komma och prova för att känna om det är rätt kör att fort­sätta i. De sjunger allt från visor, folkmusik, pop, schlager och jul­sånger, oftast tre­stämmigt och på svenska eller engelska.
Läs mer om kören
Nationaldagen på Kulturens hus, Luleå2017-05-19
Tisdag 6 juni kl 14:00–18:00.
För fjärde året anordnar Norrbottens Körsångarförbund en musikalisk eftermiddag i Kulturens hus, Luleå. Alviks blandade kör, Arctic Voices, Mandakören, kören Åkerbäret och många fler grupper och artister fyller huset.
   Fri entré – så häng mé!
Läs mer på Kulturens hus webbplats
2017-05-04
En rolig aktivitet för pensionärer
Åkerbäret (Bild lånad från Luleå Gratistidning)Varje tisdag morgon samlas lulekören Åkerbäret med när­mare 30 sångare i föreningens lokal. Arbetet med vårens konsert, som ges på Lillan den 7 maj, pågår för fullt.
Läs mer i Luleå Gratistidning
2017-04-20
Kören Northern Light sjunger om KärlekV
älkomna alla korister i Norrbotten!
Nu satsar NKF på en fort­sättning med projekt­kören Northern Light. Temat denna gång är kärlek. Anders Pääjärvi, en av våra förbunds­dirigenter, kommer att special­arrangera allt vi sjunger och hålla i alla repe­titioner samt bägge kon­serterna.
   Det finns plats för många korister i kören – sprid infor­mation, bjud in, berätta, ta med en kompis, din granne, sprid ryktet.
   Inget medlemskap i NKF krävs för att delta i pro­jektet!
   Vi vill att kon­serten ska inne­hålla många olika typer av sånger om kärlek. Tolk­nings­möjlig­heterna är oändliga. Kärlek till en vän, till naturen, ett barn, Sverige, Norr­botten... Har du något förslag, varför inte en sång med en liten twist (kul, busigt, något som sticker ut)?
Läs mer och häng med!
Yoga och avslappningKörframställning2017-04-16
Yoga för bättre andningsteknik
Kören Thaleia från Boden hade i slutet av mars en spännande inspi­rations­dag där upp­trädande­teknik och yoga stod på dag­ordningen.
   ”Yoga”, undrar du. På vilket sätt kan yoga vara till nytta för körsång?
Läs och lär
2017-04-01
Månadens körMånadens kör • April–maj: Alviks blandade kör
Den blandade kören från byn Alvik, söder om Luleå, är precis vad den heter. Kören, vars namn ofta förkortas ABK, firar under året sitt 40-årsjubileum.
Läs mer
Läs artikel om jubileet på NSD.se
2017-04-01
Trump inför förbud mot körsång i USA
I ett pressmeddelande från American Choral Directors Asso­ciation skrivs att USAs president Donald Trump planerar att införa ett lands­omfattande förbud mot all verk­samhet som innefattar körsång.
   Vita Huset ser ett potentiellt terrorhot i att människor sam­las för att utöva ”icke-patriotiska akti­viteter” och näm­ner Estland som exempel. Under forna Sovjet­unionens styre av landet ”användes kör­sången som ett sätt att samla ille­gala separa­tister utan säkerhets­polisens kännedom”, sägs det i uttalandet.
   Förbudet ska enligt uppgift träda i kraft ”snarast”.
2017-04-03
April, april!
Även om en nog får vara förberedd på det ena utspelet galnare än det andra från admi­nistra­tionen ifråga, så är lyckligt­vis nyheten om USAs president Donald Trumps terror­misstankar kring körsång inte något annat än ett april­skämt från Eder infomästare.
   I dessa tider av oro i världen är emellertid körsång viktigt. Den bin­der sam­man män­niskor och skapar gemen­skap mellan oss, över lands­grän­serna. Estlands historia är fak­tiskt ett exem­pel på detta: Under Sovjet­unionens ocku­pation av landet an­vände esterna just kör­sången som ett sätt att samla och hålla samman den egna befolk­ningen, utan KGBs kännedom.
   Kom ihåg att sann demokrati aldrig kan tas för självklar, utan något vi alla aktivt måste värna om!
2017-03-22
NKFs styrelse 2017Medlems- och förbundsmötet 2017
Som brukligt kombinerades det årliga för­bundsmötet med ett medlems­möte, dit alla med­lemmar var inbjudna. Trots gnist­rande vintersol diskuterades för­bundets verk­samhet den när­maste tiden flitigt på Framnäs folk­högskola den 19:e mars.
Läs mer
Körfestivalen vid Storforsen den 5 augusti 20172017-03-19
Inbjudan till Körfestivalen vid Storforsen
Vill du och din kör medverka vid detta unika arrangemang till­sammans med Anna-Lotta Larsson samt pianisten och produ­centen Andreas Landegren i sommar den 5 augusti? En kör­upplevelse utöver det vanliga och ett minne för livet utlovas!
OBS! Sista anmälningsdatum är 15 april.
Läs mer och anmäl din kör
2017-03-17
Kören Northern LightNorthern Light gör comeback i höst
Nu är förberedelserna i full gång för att starta upp storkören Northern Light igen – den som föddes med förbun­dets stora projekt Euforiskt år 2015–2016. Kärleken ligger i luften...!
Läs mer
2017-03-15
Körsångens hälsobringande effekter
Körsång på jobbetDet första vår infomästare råkade slå upp i sin fack­tidning Kollega, efter att den landat i hans brev­låda idag, var ytter­ligare en artikel om företags­körer och de hälso­vinster som körsång ger.
   För dig som kanske sjungit i kör ett tag är detta inga nyheter och Norr­bottens Körsångar­förbund lyfter ofta fram detta faktum, som också bekräf­tas av forsk­ningen.
Läs artikeln på tidningen Kollegas webbplats
2017-02-16
Genomförandet måste följa ambitionen
Värsta kören någonsin?Ibland blir saker inte riktigt rätt, som i denna före­ställning där en seniorkör tappert gett sig i kast med riktigt moderna musik­stycken som inne­håller rap­texter, mängder av synkoper och annat popigt. Frågan är om de lyckas förmedla styckenas inne­boende energier till publiken? Döm själv i detta 5 minuter långa filmklipp på YouTube (se hela, för det blir bara värre...!)
Se filmklippet på YouTube
2017-02-11
*gäsp*Behåll publikens intresse
Konsertpublik som gäspar, smyger med sinmobiltelefon eller kanske rentav somnar på er konsert inspirerar inte precis kören till stordåd.
   Här är några tips på hur ni kan undvika det!
Läs mer
2017-02-02
MedlemsmöteMedlems- och förbundsmöte
Fjolåret var ett hektiskt år för körsångar­förbundet. Hur vill du som medlem att ambi­tionerna ska se ut för 2017? Styrelsen välkomnar dig till Medlems- och förbundsmöte på Framnäs folk­högskola utanför Öjebyn den 19:e mars kl 09:45–13:45.
Kallelse
OBS!  Anmälan till mötet senast 5 mars.
2017-02-02
Börja motionera
Motionär Ett förmodligen vanligt nyårslöfte som absolut ska tas bokstavligt: Var med och påverka vårt kör­sångar­förbund och det vi gör till­sammans för kör­sången, genom att skriva ned din idé i form av en motion till förbunds­mötet.
   En motion är inte något märk­värdigt eller svårt, utan ett skrivet förslag på ändringar, nya idéer eller någonting annat. Så gör din röst hörd! Kom bara ihåg att det är viktigt att styrelsen har din motion till­handa minst en (1) månad före förbundsmötet, dvs senast den 17 februari.
   Motioner skickas som brev eller e-post till:
Adress Norrbottens Körsångarförbund
c/o Ove Bucht
Riksdalervägen 5
974 51 Luleå
E-post info@norrkorsang.se
2017-01-12
”Gatans kör” samlar de utsattas röster
Gatans kör med Rickard SöderbergDokumentärserien Gatans kör, med opera­sångaren Rickard Söder­berg som kör­ledare, visas onsdag­kvällar i SVT1 kl 21:30. Där får vi följa en kör av röster från dem som lever i hemlöshet, drog­missbruk eller annan typ av utsatthet.
– Det är många missbrukare som vill sluta och lägga av och då kan man ju hjälpa varann med körsång, säger en av del­tagarna vars själv­förtroende ökat genom satsningen.
Lyssna och läs mer på Sveriges Radios Kulturnytt
Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien2017-01-09
Inbjudan till internationell körfestival i Prag
Din kör är inbjuden att under året delta i Prague Spring Choral Meeting, Prague Summer Choral Meeting, Prague Autumn eller Advent Choral Meeting.
Läs mer och inspireras


Visa mer...